Top Ten Quiz

MCQ on Chemistry

1.Drinking soda
A. Alkaline
B. Acidic
C.Neutral
D.oxidant
Ans:B.Acidic
2.Which among the following is called laughing gas popularly?
A. Nitrogen Pentoxide
B.Nitrogen
C. Nitrous Oxide
D. Nitric Oxide
Ans: C. Nitrous Oxide
3. Which chemical compound is commonly known as ‘washing soda’?
A.Sodium Carbonate
B.Copper sulphate
C.Calcium sulphate
D.Calcium carbonate
Ans:A.Sodium Carbonate

4. Cassiterite is the chief ore of
A. Tin
B.Lead
C.Mercury
D.Zinc
Ans:A. Tin
5. Corundum is a mineral of
A. Calcium
B.Gold
C.Iron
D.Aluminium
Ans: D.Aluminium

6. Chemical name for Baking soda
A. Citric acid
B.Sodium bicarbonate
C.Sodim sulphate
D.Zinc Sulphate
B.Sodium bicarbonate
7. Marble is a form of
A . calcium oxide
B.calcium silicate
C.calcium hydroxide
D. calcicum carbonate
D. calcium carbonate
MCQ on Chemistry-exam oriented PSC
8. Which chemical is Salt of Hartshorn 
A.Calcium Phosphate
B. Ammonium carbonate
C.Sodium Chloride
D.Potassium
Ans: B. Ammonium carbonate
9. Which of the following chemicals is as Saltpeter?
A.Sodium nitrate
B.calcium nitrate
C.potassium nitrate
D.potassium chloride
Ans:D.potassium chloride
10.Dry ice
A. water
B. ethanol
C. carbon dioxide
D.carbon monoxide
Ans:C. carbon dioxide

No comments:

Post a comment