Top Ten Quiz

MCQ on Acids

1. pH  of  an acid is :
A. less than 7
B. greater than 7
C. equal to 7
D.none of these
Ans: A. less than 7
2.Oil of Vitriol is
A. Atropine 
B.copper sulphite
C. Sulphuric acid
D.Ferrous sulphate
Ans:  C.Sulphuric acid
3. Acetyl salicyclic acid is known as
A. Aspirin
B. Salol
C. Picric acid
D.Oil of Wintergreen
Ans:A. Aspirin
4. Which acid is present in lemon?
MCQ on Acids
A. Acetic acid
B.Tartaric acid
C.Citric acid
D. Domoic acid
Ans: C.Citric acid
5. The acid found in ants:
A. Formic
B.Citric
C.Tartaric
D. Glutaric
Ans: A. Formic
6. What is the name of the acid in grapes?
A. Acetic acid
B.Formic acid
C. Nitric acid
D.Tartaric acid
Ans: D.Tartaric acid

7.What is the commonly used name of dilute acetic acid?
A. Turpentine
B. Vasile
C.Vinegar
D.None of these
Ans: C.Vinegar
8. The element which is present in all acids:
A. Oxygen
B. Nitrogen
C.Helium
D.Hydrogen
Ans:D.Hydrogen

9. The acid present in tea:
A. Acetic acid
B. Latic acid
C. Tartaric acid
D. Tannic acid
Ans: D. Tannic acid

10. Acid used in car battery
A. Nitric acid
B. Acetic acid
C. Hydrochloric acid
D. Sulphuric acid
Ans:D. Sulphuric acid

No comments:

Post a comment