Top Ten Quiz

MCQ on Central Information Commission and RTI Act

  1. The right to information act was passed in India in the year
A.2002
B. 2005
C.2008
D.2010
Ans: B. 2005
2. What is the time limit within an information is to be provided regarding the life and liberty of a person under RTI Act 2005
A. 30 days
B.60 days
C. 24 hours
D. 48 hours
Ans: D. 48 hours
3.  Under RTI act, the language of an application may be
A. English
B.Hindi
C. regional language
D. All the above
Ans: D. All the above

MCQ on Central Information Commission and RTI Act

4. How many schedules are there in the right to information Act, 2005?
A. 2 schedules
B. 3 schedules
C. 5  schedules
D. 6 schedules
Ans: A. 2 schedules

5. Right to information came into force on :
 A. Oct 12, 2015
B. oct 12, 2005
C. june 15, 2005
D. june 15, 2015
Ans: B. oct 12, 2005

6. The first state to pass RTI act
A. Tamil Nadu
B.Assam
C.Kerala
D.Uttar Pradesh
Ans: A. Tamil Nadu

7. Fee for getting information under RTI act is
 A. RS.5
B. RS.10
C. RS.20
D. RS.250
Ans: B. RS.10
8. The first country to pass the right to information act
 A. Finland
B. Swedan
C. Newzealnd
D. Austraila
Ans: B. Sweden

9. First chief information commissioner  of India
A. Wajahath Habibullah
B. Depak Sandhu
C. Radhakrishna Mathur
D. None of the above
Ans: A. Wajahath Habibullah

10.Right to information is the most effective and innovative tool in Indian administration because:
i.It accepts people’s rights and privileges to know
ii. it makes political system accountable and transparent
iii. It makes people aware of public polices and decision making
iv. It makes administrative more innovative
a) i, iii and iv b) i, ii and iv c) i, ii and iii d) ii, iii, and iv
Ans: c) i, ii and iii

No comments:

Post a comment