Top Ten Quiz

General Science MCQ on Instruments

1.The instrument used to convert AC to DC current
A. Electric motor
B. Recifier
C. Microphone  
D. Dynamo
                                                                                                                         Ans: rectifier
1. Which instrument is used to measure pressure?
A. Ammeter
B.manometer
C. lactometer
D. Saccharimeter
Ans: B.manometer
2. The instrument used  for measuring the density or relative density of liquids?
 A. Hygrometer
 B.Hydrometer
 C.Multimeter
 D.Fathometer
Ans: B.Hydrometer
3.Which instrument regulates the resistance or current in a circuit?
 A.Volta cell
 B. Sonometer
 C.Rheostat
 D. Generator
Ans: C.Rheostat
3. Name the instrument used in aeroplanes to measure height
A. barometer
B.altimeter
C.pedometer
D.multimeter
Ans: B.altimeter
4. The instrument used to measure the intensity of electric current
General Science MCQ on Instruments

 A. sonometer
 B.voltmeter
 C.Galvanometer
 D.Ammeter
Ans: D.Ammeter
5.Instrument used to measure the pressure of gases
 A. Manometer
 B.Calorimeter
 C.perimeter
 D.Galvanometer
Ans: A. Manometer
6. The instrument to test the purity of milk
 A.Barometer
 B.Odometer
 C.Manometer
 D.Lactometer
Ans: D.Lactometer
7. Hygrometer is used to measure
 A. temperature
 B.pressure
 C.humidity
 D.specific gravity
Ans: C.humidity
8. The use of Galvanometer
 A. To measure the insetnsity of sound
 B.to measure the depth of water
 C.to measure the electric current
 D.to measure the speed of vehicle
Ans: C.to measure the electric current
9. Which instrument is used to measure atmospheric humidity?
A. Hygrometer
B.Hydrometer
C.Lactometer
D.barometer
Ans: A. Hygrometer
10.The instrument used to measure the growth of plant  is
A.Durometer
B.auxanometer
C.potometer
D.cryometer
Ans:B.auxanometer

No comments:

Post a comment