Top Ten Quiz

MCQ on Information Technology (Set 6)

1. Binary number of the decimal number 15 is:
a)1010
b)1111
c)1101
d)1001
Ans: b)1111
2.1’s complement of 1011
a)1100
b)0011
c)0100
d)0110
Ans: c)0100
MCQ on Information Technology
3. In a client / server computer network, the user’s computer is usually called
a)client
b)network
c)server
d)website
Ans: a)client
4. The extension of.com, .edu, .org, .net etc are usually called
a)network
b)domain name
c)mail id
d)ip address
Ans: b)domain name
5. FTP stands for
a) First Transfer Protocol
b)File Transport Protocol
c)File Text Protocol
d)File Transfer Protocol
Ans: d)File Transfer Protocol
6. What is a firewall protection?
a)security
b)spam messages
c)most of the viruses
d)malicious worms
Ans: a)security
7. Which computer language is used for Artificial Intelligence among the following
a)FORTRAN
b)PROLOG
c)C
d)COBOL
Ans: b)PROLOG
8. Who invented the high level programming language C?
a)Dennis M Ritchie
b)Donald Ritchie
c)Robert E Kahn
d)James Gosling
Ans: a)Dennis M Ritchie
9. Expansion of UNIVAC  is
a) Universal  Automatic Computer
b) Universal  Vaccum Computer
c)United integrated Vaccum Computer
d)United Vaccum Computer
Ans: c)United integrated Vaccum Computer
10. 1 Nibble=
a) 2 bits
b) 4 bits
c)6 bits
d)8 bits
Ans: b) 4 bits

No comments:

Post a comment