Top Ten Quiz

MCQ on Facts about India ( Set 3)

Facts about India
1. Which atomic power station in India is built completely indigenously?
A)Tarapur 
B)Kamini 
C)Kudamkulam 
D)Kalpakkam
Ans: D)Kalpakkam

2. Which among the following is not included in the list of classical languages in India?
A)Hindi 
B)Telugu 
C)Kannada 
D)Odiya
 Ans: A)Hindi 
3. Salim Ali Centre for Ornithology and Natural History (SACON) is situated in
A)Mumbai 
B)Goa 
C)Coimbatore 
D)Chennai
 Ans: C)Coimbatore 
4.1936 India started its first National Park in which state?
A)Himachal Pradesh 
B)Mizoram 
C)Nagaland 
D)Uttarakhand
 Ans: D)Uttarakhand
5. Nautanki is a dance form of
A)Arunachal Pradesh 
B)Assam 
C)Uttar Pradesh 
D)West Bengal
 Ans: C)Uttar Pradesh 
6.Ghoomar is a dance form of
A)Rajasthan 
B)Assam 
C)Maharastra 
D)Odisha
                                                                                                                  Ans:  A)Rajasthan 
7.Swami Vivekananda Airport is located in
A)Calcutta 
B)Bhopal 
C)Raipur 
 D)Bhubaneswar
 Ans: C)Raipur 
8. Kakrapara project is located in?
A)Karnataka 
B)Punjab 
C) Haryana 
D) Gujarat
 Ans: D) Gujarat
9. Sathriya is dance form of
A)Bihar 
B)Assam 
C)Rajasthan 
D)Karnataka
 Ans: B)Assam 
 10. Dum Dum airport of Kolkata is renamed as
A)Jyothi Basu Airport 
B)Rabindranath Tagore Airport
C)Subhas Chandra Bose Airport 
D)Chhatrapati Shivaji Airport
 Ans: C)Subhas Chandra Bose Airport 

No comments:

Post a comment