Top Ten Quiz

General Science MCQ (Set 6)

1. Refrigeration is a process which 
A)Kills bacteria
B)inactivates the bacteria 
C)Slows down the bacterial growth
D)plasmolysis the bacteria 
Ans:C)Slows down the bacterial growth
2. Reduction is the addition of 
A)Hydrogen 
B)Water
C)Oxygen
D)Benzene
Ans: A)Hydrogen 
3.Father of  mutation theory 
A)Gregor Mendel
B)Morgan
C)Stanley Miller
D)Hugo De Vries 
Ans: D)Hugo De Vries 

4. The material used in safety fuse in Electrical circuits is 
A)tungsten
B)copper
C)alloy of tin and lead

D)alloy of copper and tin
Ans: C)alloy of tin and lead
5. Unit of Pressure is 
A)Joule
B)Pascal
C)Watt
D)Newton 
General Science MCQ (Set 6) Exam oriented
 Ans: B)Pascal
6. The hormone that regulates the rhythms of life is
A)prolactin
B)auxin
C)corticol
D)melantonin
Ans: D)melantonin
7. Speed of sound is higher in which of the following mediums?
A)Liquids
B)solids
C)Gases
D)All of these
Ans: B)solids
8. In human 47 number of chromosomes (44+XXY) is resulted in 
A)Klinefelter's Syndrome
B)Edward Syndrome
C)Down Syndrome
D)Turner's Syndrome
Ans: A)Klinefelter's Syndrome

9. What type of light waves/ rays used in remote control and night vision camera?
A)Ultraviolet
B)Infrared
C)X rays
D)Microwaves
Ans: B)Infrared
10. Archaeopteryx is a connecting link of the following animals:
A)Pisces and Amphibians
B)Aves and mammals
C)Reptiles and Aves
D)Amphibians and Reptiles
Ans: C)Reptiles and Aves

No comments:

Post a comment