Top Ten Quiz

MCQ on Solar System

1.During solar eclipse, which of the following represent the relative position of the sun, moon and earth correctly
A. the sun in between the earth and the moon
B. the moon in between the sun and the earth
C.the sun, moon and earth are not in a single line
D.the earth between the sun and the moon
Ans: The moon in between the sun and the earth
2. The planet which remains  very close to the earth
A. Mercury
B. Mars
C. Venus
D.Neptune
Ans: C. Venus

3. Parsec is unit of
A. Density
B. Momentum
C.Time
D.Distance
Ans: D.Distance
4. Which of the following is the largest planet?
A. Mercury
B. Mars
C. Venus
D.Earth
Ans: D.Earth

5.Light year is the unit of
A. Energy
B. Distance
C. heart rate
D. distance
Ans: D. distance
MCQ on Solar System
6. Which planet is known as red planet?
A. Venus
B. Jupiter
C. Mars
D. Pluto
Ans: C.Mars

7. The only planet that rotates in anticlockwise direction
A. Mars
B. Saturn
C. Jupiter
D. Venus
Ans:  D. Venus

8.The plant which gives highest weight for substance
A. Mars
B. Saturn
C. Jupiter
D. Venus
Ans: C.Jupiter

9. Which of the following planets does not have a natural  satellite?
A. Earth
B. Mars
C.Jupiter
D.Mercury
Ans:  D.Mercury
10. Name the super cluster of galaxies discovered by Indian Astronauts
A. Saraswathi
B. Mayya
C. Gangotri
D. Brahma
Ans:  A. Saraswathi


No comments:

Post a comment