Top Ten Quiz

Multiple Choice Questions on Rivers of India

MCQ on Rivers of India
1. Kasi the holy place was situated on the banks of the river:
a)Yamuna
b)Ganga
c)Indus
d)Brahmaputra
Ans: b)Ganga
2. Which river was considered as sacred by the Vedic Aryans?
a)Sindhu
b)Ganga
c)Saraswati
d)Brahmaputra
Ans: c)Saraswati

3. The river known as “ Sorrow of Bihar”
a)Hugli
b)Damodar
c)Kosi
d)Son
Ans: c)Kosi

4. Which is the largest city on the banks of Godavari?
a)Allahabad
b)Prayag
c)Patna
d)Rajamundri
Ans: a)Allahabad

5. In which river Bhakra Nangal Dam is situated?
a)Sutlej
b)Godvari
c)Narmada
d)Krishna
Ans: a)Sutlej
6. Srirngapattana is a river island located on the river
a)Kaveri
b)Krishna
c)Netravati
d)Sharavati
Ans: a)Kaveri
7. ---- is the second largest peninsular flowing towards the East.
a)The Godavari
b)The Kaveri
c)The Narmada
d)The Krishna
Ans: d)The Krishna

8. Which  river was known as the sorrow to Bengal ?
a)Hoohly
b)Padma
c)Damodar
d)Jalangi
Ans: c)Damodar
9. Uri dam is constructed across the river ?
a)Jhelum
b)Beas
c)Ravi
d)Chenab
Ans: a)Jhelum

10. Teesta river is the tributary of
a)Ganga
b)Yamuna
c)Narmada
d)Brahmaputra
Ans: d)Brahmaputra