Top Ten Quiz

MCQ on General Science (Set 5)


1. Which is the hardest material ever known in the universe
Diamond
a)Platinum
b)Graphite
c)Diamond
d)Marble
Ans: c)Diamond
2. Which instrument regulates the resistance or current in a circuit?
a)Volta cell
b)Rheostat
c)Generator
d)sonometre
 Ans: b)Rheostat
3. The scientist who formulated the “Germ theory of disease” is
a)Louis Pasteur
b)Hugo Devries
c) Lamarck
d) Griger  Mendel
 Ans: a)Louis Pasteur
4. What is the relay centre in our brain
a)Spinal cord
b) Thalamus
c)Mengines
d)Pituitary gland
Ans: b) Thalamus
5. Methane gas is invented by the scientist
a)John Dalton
b)Alexandro Volta
c)Alexander Fleming
d)Thomas Alwa Edison
Ans:b)Alexandro Volta 
6. Which of the following units is usually used to denote the intensity of pollution?
a)Milligrams
b)Kilogram
c)ppm
d)Parts per million
 Ans:  d)Parts per million
7. Nitrogen fixing bacteria lives in the root tumours of pea plants is called
a)Rhizobium
b)Ecoli
c)Ecloi
d)Streptococcus
 Ans: a)Rhizobium
8. Which of the following is not a viral disease?
a) avian flue
b)Malaria
c)Avian flue
d)Dengue fever
 Ans: b)Malaria
9. Richard Stallman is in connection with
a)Internet
b)Free Operating System
c)Computer virus
d)Search engine
 Ans: b)Free Operating System

10. Who among the following in India was the first winner of Nobel prize in Physics
a)S. Chnadrasekharan
b)C. V Raman
c) V Ramakrishnan
d)Hargovind Khoranae
Ans: b)C. V Raman