Top Ten Quiz

MCQ on General Science (Set 4)

1.Wood charcoal is used in gas masks because :
a)it is poisonous
b)it is porous
c)it liquefies gas
d)it adsorbs gases
Ans: d)it adsorbs gases

2.The disease caused by a protozoan:
a)AIDS
b)Malaria
c)Chicken guniya
d)Typhoid
Ans: b)Malaria

3. A protein solution on warming with concentrated nitric acid may turn yellow called:
a)Biuret test
b)Millions test
c)Xanthoproteic test
d)Hopkins cole test
Ans: c)Xanthoproteic test

4. The same group elements are characterized by:
a)Ionisation potential
b)Electronegativity
c)Ionisation energy
d)Number of electrons in the outermost shell
Ans: d)Number of electrons in the outermost shell

5.Acetyl salicyclic acid is known as
a)Salol
b)Picric acid
c)Aspirin
d)Oil of Wintergreen
Ans: c)Aspirin

6. The distance of stars from earth is expresses generally interms of
a)metre
b)kilometer
c)light year
d)astronomical unit
Ans: c)light year
7. High boiling point of water is due to:
a)weak dissociation of water molecules
b)high dissociation of water molecules
c)hydrogen bonding amongst water molecules
d)Vanderwaals force of attraction amongst the molecules
Ans: c)hydrogen bonding amongst water molecules
MCQ on General Science (Set 4)

8. Eutrophic lakes meansa)lake poor in nutrients
b) lake lacking water
c) lake poor in flora and fauna
d) lake rich in nutrients
Ans: d) lake rich in nutrients
9. What is the scientific phenomenon behind the working of bicycle reflector?
a)reflection
b)refraction
c)defraction
d)total internal reflection
Ans: d)total internal reflection
10. An emulsion is a colloidal system consisting of
a) one gas and one liquid
b)two solids
c)two liquids
d)one gas and one liquid
Ans: c)two liquids