Top Ten Quiz

MCQ on Indian Constitution (MCQ Set 6)

MCQ on Indian Constitution
1)Which article of Indian constitution deals with Right to education
A)Article 21(A)
B) Article 22(A)
 C) Article 22(B)
 D) Article 21(B)
Ans: A)Article 21(A)
2)Which amendment of Indian Constitution gave Delhi the title 'National Capital Territory'
 A)67
 B)69
 C)68
 D)86
Answer B)69
3)Regarding a bill being a money bill the certificate of the
 A)President is final
 B)Vice President is final
 C)Speaker of Loksabha is final
 D)Finance Minister is final
Answer C)Speaker of Loksabha is final
4)Which of the following statements concerning the power of the president is wrong
 A)No bill can become a law unless the president puts his assent on it
 B)The president has the power to nominate 12 members to the Rajya sabha and 2 Anglo Indian members to the Loksabha
 C)The president declares war and concludes treaties ,subject to the provisions of the constitution
 D)The president has the power to summon ,prorogue and dissolve Loksabha and Rajya sabha
Answer D)The president has the power to summon ,prorogue and dissolve Loksabha and Rajya sabha

5) Which one of the following is not a fundamental right ?
 A)Right against exploitation
 B)Right to property
 C)Right to equality
 D)Right to freedom of religion
 Answer) Option-B
6)The Article related with special privilege of Jammu and Kashmir
 A)Article 370
 B)Article 60
 C)Article 352
 D)Article 316
Answer) Option-A
7)Which of the following is not a basic structure of the constitution of India?
 A)Secular
 B)Federal
 C)Monarchical
 D)Parliamentary
Answer: C)Monarchical
8)Identify non justifiable right under the constitution of India
 A)Right to property
 B) Right to freedom of speech and expression
 C)Right of minorities to establish and administer educational institutions
 D)Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of region
Answer: A)Right to property

9)Which among the following is not a constitution amendment bill?
 A)Election of the president
 B)Supreme court and the high court
 C)Distribution of legislative powers between the union and states
 D)salaries and allowances of the members of parliament
Answer: D)salaries and allowances of the members of parliament
10)The residuary powers under the Indian constitution are assigned to
 A)State government
 B)Union government
 C)Election commission
 D)NITI ayog
Answer: B)Union government