Top Ten Quiz

MCQ on General Science (MCQ Set 1)

1.Name of the nitrogen fixing bacteria found in the roots of leguminous plants
a) Azospirillum
b) Rhizobium
c)Azotobacter
d)Nostoc
Answer: b) Rhizobium 
2. Which of the following produce antibodies in blood?
a)Neutrophil
b)Monocyte
c)Lymphocyte
d)Eosinophil
Answer: c)Lymphocyte
3.Which of the following is the sedimentary cycle?
a)Oxygen cycle
b)Phosphorus cycle
c)Hydrogen cycle
d) Nitrogen cycle
Answer: b)Phosphorus cycle
4.The communicable disease that has been fully controlled by national programme is
a)Malaria
b)Filaria
c)Smallpox
d)Tuberculosis
Answer: c)Smallpox
5. World AIDS day
MCQ on General Science

a)January 1
b) June 1
c)November 1
d)December 1
Answer: d)December 1
6. The nitrogen base which is not found in DNA:
a)Uracil
b)Adenine
c)Thymine
d)Guanine
Answer:  a)Uracil
7. Thermodynamically the most stable allotrope of Carbon:
a)diamond
b)coal
c)fullerenes
d)Graphite
Answer: d)Graphite
8.Maximum number of electrons that can be accommodated in P orbital
a)8
b)6
c)8
d)18
Answer: b)6
9. Momentum = Mass x -------
a) speed
b) Velocity
c)Acceleration
d)displacement
Answer: b) Velocity
10. Plaster of  Paris
a) CaSO4 1\2 H2O
b) CaSO4 5H2O
c) (CaSO4) 2 H2O
d) A and C
Answer: d) A and C