MCQ on Constitution of India (Set 9)

1)Article 360 of the Indian Constitution deals with?

A)National Emergency

B)Special status to Jammu and Kashmir

C)Financial Emergency

D)Election Commission of India

    Answer: C)Financial Emergency

2)Which of the following statements are true with Fundamental Duties mentioned in the Indian Constitution?

1. It incorporated into the Constitution by the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976

2. Ten Fundamental Duties were included by the 42nd Amendment Act

3. The 11th Fundamental Duty was incorporated by the 86th Constitutional Amendment Act, 2002

Select the correct answer using the code given below.

A)1 and 2 only

B)1 and 3 only

C)2 and 3 only

D)1,2 and 3

        Correct Answer: D)1,2 and 3

3)In the case of the death of the vice-president, the national flag shall be half-masted:

 A)Throughout the country

B)Throughout the Delhi the only

C)Throughout the native state, the Vice-President belongs to

D)Throughout the National capital and native state of Vice-President

   Answer:  A)Throughout the country

4)Which of the following statement is/are not true about the status of Governor of a state in India?

A)Appointment of the same person as a governor for two or more states is possible

B)A Governor acts as an agent of the central government

C)A Governor is  a nominal executive head (titular) or constitutional head) of the state

D)The office of governor of a state is an employment under the Central Government

Answer:     D)The office of governor of a state is an employment under the Central Government

5) Choose the false statement among the following statements:

A)Art.31-c was introduced by the 25th Constitutional Act which gave Art. 39(b) and 39(c) precedence over fundamental Rights

B)Article 44, to protect all monuments of historic interest and national importance

C)Article 40, to organize village Panchayats as units of self government

D)The 25th Constitutional Act came to be challenged before the Supreme Court in Kesavananda Bharti case (1973)

Answer: B)Article 44, to protect all monuments of historic interest and national importance

6)The Constituent Assembly of India was step up under the framework of?

A)Cabinet mission

B)Simon commission

C)Cripps mission

D)Mountbatten Plan

        Answer: A)Cabinet mission

7) Choose the wrong statement among the following statements:

A)Constituent Assembly ratified the India's membership of the common wealth in May 1949

B)Constituent Assembly adopted the national flag on July 22, 1953

C)Constituent Assembly adopted the national song on January 24,1950

D)Constituent Assembly adopted the national anthem on January 24, 1950

    Answer: B)Constituent Assembly adopted the national flag on July 22, 1953

8)___________ is India's highest military decoration, awarded for displaying distinguished acts of valour during wartime

A)Bharat Ratna

B)The Param Vir Chakra

C)Vishisht Seva Medal

 D)Kirti Chakra

    Answer:  B)The Param Vir Chakra

9)With reference to the powers of Prime Minister which following is/are true?

A)He allocates and reshuffles various portfolios among the ministers

B)He can ask  a minister to resign or advise the President to dismiss him in case of difference of Opinion

 C)He recommends persons who can be appointed as ministers by the president

D)All of the above

        Answer:  D)All of the above

10)The maximum membership of the Rajya Sabha is limited to

A)250

B)225

C)450

D)445

      Answer: A)250

Post a Comment

Previous Post Next Post