Top Ten Quiz

Kerala Renaissance Quiz (MCQ Set - 2)

1)The Association founded by Vagbhatananda?
 A)Atmavidya Sangham
 B)SNDP
 C)Bombay Association
 D)Madras Mahajana Sabha
Answer: A)Atmavidya Sangham
2)Who found the Ananda Maha Sabha?
 A)Brahmananda Swami Sivayogi
 B)Thycaud Ayya
 C)Kumara Guru
 D)Dr. Palpu
 Answer:A)Brahmananda Swami Sivayogi
3)Who founded the Sadhujana Paripalana Sangham?

 A)Ayyankali
 B)Kumaranasan
 C)Pandit Karuppan
 D)Dr.Palpu
Answer:  A)Ayyankali
4)Original name of famous personality' Vagbhadanandan'
 A)Ananda shenoy
 B)K.P. Karuppan
 C)Kumara Guru
 D)Kunjikannan
 Answer:D)Kunjikannan
5)The place where Ayyankali started a school for the depressed classes in 1904
 A)Vizhinjam
 B)Varkala
 C)Venganur
 D)Panmana
Answer:  C)Venganur
6)Sadhu Jana Paripalana Sangam was established in the year
 A)1903
 B)1905
 C)1909
 D)1907
Answer:  D)1907
7)Who wrote the book 'Mokshapradeepam' ?
 A)Chattambi Swamikal
 B)Vaikunda Swamikal
 C)Brahmananda Sivayogi
 D)Kumara Guru
 Answer: C)Brahmananda Sivayogi
8)The social reformer who got Padma Bhushan in 1966 ?
 A)Sahodaran Ayyappan
 B)Poikayil Yohannan
 C)Mannathu Padmanabhan
 D)V.T.Bhattathiripad
Answer:C)Mannathu Padmanabhan
9)Who was the first General Secretary of SNDP Yogam ?
 A)Kumaranasan
 B)Sri Narayana Guru
 C)Dr.Palpu
 D)Sahodaran Ayyappan
 Answer: A)Kumaranasan
10)Name the organization that Vakkom Abdul Khader Moulavi set up at Nilakkamukku
in 1918
 A)Muslim Taluk Samajam
 B)Islam Dharma Paripalana Sangam
 C)Hadiyyul Islam Sangam
 D)Vakkom Taluk Samajam
Answer:  B)Islam Dharma Paripalana Sangam