Top Ten Quiz

Kerala PSC Questions -Kerala Renaissance (MCQ Set 1)

1. The 'Savarna Jatha' to support the Vaikkom Satyagraha was organised by?
 A)T K Madhavan
 B) K Kelappan
 C) Mannath Padmanabhan
 D) A K Gopalan
 Answer: C)Mannath Padmanabhan
2. The founder of Atma Vidya Sangham?
 A) Ayyappan
 B) Thycand Ayya
 C  Sahodaran Ayyappan
 D)Vagbatananda Gurudeva
Answer: D)Vagbatananda Gurudeva

3. Who is known as the father of Kerala Renaissance?
 A) Kumaranasan
 B) Sree Narayana Guru
 C) Chattampi Swamikal
 D) V T Bhattathiripad
Answer: B)Sree Narayana Guru

4. Owner of Swadeshabhimani edited by K Ramakrishna Pillai?
 A) C V Kunjiraman
 B) K kelappan
 C) Dr.Palpu
 D) Vakkom Abdul Khadir Maulavi
Answer: D) Vakkom Abdul Khadir Maulavi
5. When was the historic temple Entry Proclamation made?
Kerala Renaissance MCQ

 A) Nov 12,1936
 B) April 12,1936
 C) March 12,1936
 D) June 12,1936
Answer:  ANov 12,1936
6. Who was the Founder of 'Araya Samaj'.
 A) Poykayil Sree Kumara Guru Deva
 B) Bhrahmananda Siva Yogi
 C) K.P. Karuppan
 D) Rajaram Mohan Roy
Answer: C)K.P. Karuppan

7. Who founded an order entitled the 'Prathyksha Raksha Daiva Sabha' ?
 A) Sree Kumara Guru Deva
 B) Kandathil Varghese Mappila
 C) Blessed Kuriakose Elias Chavara
 D) Vagbhadanandan
Answer: A)Sree Kumara Guru Deva

8. Reddimer mishap' in Pallana river is associated with
 A) Vallathol
 B) Ulloor
 C) Kumaranasan
 D) Poonthanam
Answer: C) Kumaranasan
9. Who is known as the father of the political movement in Travancore ?

 A) K.P Achutha Menon
 B) C. Kunjirama Menon
 C) Mannath Krishnan Nair
 D) G.P. Pillai

Answer: D) G.P. Pillai
10. Who implemented 'Misra Bhojana Programme'(dining along with the lower castes) to fight against the evils of caste system in kerala ?
 A) K. Ayyappan
 B) K. Kelappan
 C) Mannathu Padmanabhan
 D) Sree Narayana Guru
Answer: A) K. Ayyappan